Składniki:
- Szklanka czerwonej soczewicy
- 1 duża marchew
- kawałek selera
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- puszka pomidorów lub 2 średnie świeże pomidory
- łyżka masła
- łyżka octu winnego
- sól, pieprz, łyżeczka cukru
- oregano
- majeranek
- natka pietruszki do dekoracji
Soczewicę moczymy w zimnej wodzie przez pół godziny. Cebulkę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub łyżce oliwy. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, namoczoną wcześniej soczewicę, marchewkę, seler. Gotujemy 10 min. Dodajemy podsmażoną cebulkę, pomidory po czym gotujemy jeszcze 5-10 min. Na koniec dodajemy przyprawy i łyżkę octu winnego. Najlepiej smakuje z ciemnym, pełnoziarnistym chlebem z masłem.