Koktajl truskawkowy
- 500 g truskawek
- 1 l kefiru (jogurtu naturalnego lub maślanki)
- 1 łyżka cukru trzcinowego (nie trzeba, jeśli truskawki są bardzo słodkie)
- kilka truskawek do dekoracji
- Truskawki myjemy i usuwamy szypułki.
- Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu.
- Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gotowy koktajl przelewamy do szklanek.
- Na wierzchu każdego kładziemy truskawki.
Truskawka – posiada sporo witaminy C, więcej niż cytryna, czy grejpfrut. Już 10 dag owoców pokrywa dobowe zapotrzebowanie na witaminę C, która ułatwia organizmowi przyswajanie zawartego w nich żelaza. Truskawki chronią przed anemią i wzmacniają organizm. Dzięki witaminom z grupy B i magnezowi działają antydepresyjnie. Ponadto truskawki zawierają też sporo pektyn, usuwających nadmiar złego cholesterolu, oraz dużo przeciwutleniaczy, które mają zdolność neutralizowania substancji rakotwórczych.