Składniki:
- kasza jaglana ugotowana na sypko 400g (waga po ugotowaniu czyli około 1 szklanka suchej kaszy przed ugotowaniem)
- len złocisty (30g – 2 kopiaste łyżki)
- mąka kokosowa (100g) lub ryżowa – jeśli ciasto będzie zbyt „mokre”*
- wiórki kokosowe (kilka garści)
- słód do smaku (lub miód)
- olej kokosowy (1 łyżka)
- kamień winny (lub inny proszek do pieczenia, bezglutenowy, 2 łyżeczki kopiaste) – w przypadku braku tego składnika można go pominąć i opcjonalnie eko skórka pomarańczowa lub cytrynowa lub odrobina laski wanilii
Wykonanie:
Ugotuj kaszę i ostudź. Zmiel len złocisty na mąkę, dodaj kaszę, mąkę kokosową, słód (lub miód), olej kokosowy, kamień winny (opcjonalnie skórkę pomarańczową/cytrynową lub wanilię) i zmiel w dowolnym urządzeniu miksującym na masę (niezbyt gładką). Jeśli lubisz bardzo kokosowe smaki, po zmiksowaniu dodaj jeszcze dowolną ilość wiórków kokosowych. Ciasto powinno być gęste i łatwe do formowania dłońmi. Jeśli jest zbyt miałkie i wodniste, dodaj jeszcze odrobinę kokosowych wiórków. Ulep kulki, spłaszczone ułóż na papierze do pieczenia, posmarowanym olejem kokosowym i zapiecz w piekarniku. Czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek, preferowanego stopnia twardości (miękkości), zatem będzie zawsze nieco inny. U nas to grubość ok 0,5 – 0,7 cm, czas – ok 20 – 25 min, temperatura 160 stopni. Najlepiej (dla zdrowia 😉 ) wyjmować je zanim się zrumienią. Gotowe! Smacznego!
Ps. ciasteczka są smakowite również na ciepło.