Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • Szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 duża marchew
  • kawałek selera
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • puszka pomidorów lub 2 średnie świeże pomidory
  • łyżka masła
  • łyżka octu winnego
  • sól, pieprz, łyżeczka cukru
  • oregano
  • majeranek
  • natka pietruszki do dekoracji

Soczewicę moczymy w zimnej wodzie przez pół godziny. Cebulkę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub łyżce oliwy. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, namoczoną wcześniej soczewicę, marchewkę, seler. Gotujemy 10 min. Dodajemy podsmażoną cebulkę, pomidory po czym gotujemy jeszcze 5-10 min. Na koniec dodajemy przyprawy i łyżkę octu winnego. Najlepiej smakuje z ciemnym, pełnoziarnistym chlebem z masłem.