Produkty zbożowe w naszym przedszkolu

Produkty zbożowe w diecie PRZEDSZKOLAKA

Produkty zbożowe stanowią główne źródło złożonych węglowodanów, które dostarczają organizmowi energii. Zboża to bogactwo składników mineralnych, są w nich: żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor. Witaminy zawarte w zbożach to głównie: witamina E oraz witaminy z grupy B (kwas pantotenowy, kwas foliowy, niacyna, tiamina i ryboflawina). Nieoczyszczone zboża dostarczają również błonnika, który wspomaga trawienie i korzystnie wpływa na rozwój fizjologicznej flory jelit.

Wartość odżywcza zbóż zależy od stopnia przemiału ziarna. W procesie tym usuwana jest zewnętrzna część ziarna, pozbawiając je substancji odżywczych. Produkty o wysokim przemiale, jak biała mąka i produkty z niej pochodne, drobne kasze, zawierają znacznie mniej witamin, składników mineralnych czy substancji czynnych jak enzymy niż produkty z pełnego przemiału.

W diecie dzieci powinny się znaleźć produkty zbożowe o niewielkim stopniu przemiału odznaczające się wysoką zawartością witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.

Produkty te w większości mają średni indeks glikemiczny, co oznacza, że cukier z nich uwalnia się do krwi stopniowo i utrzymuje się na stałym poziomie, dostarczając energię na stałym poziomie.

Stosując się do tych rad w naszej przedszkolnej kuchni stosujemy:

  • mąki razowe (orkiszowa, pszenna, gryczana, ryżowa) i przygotowujemy z nich naleśniki, ciasta, kluski i racuchy
  • pełnoziarniste makarony
  • płatki naturalne czyste: owsiane, jęczmienne, orkiszowe, gryczane
  • kasze i ryże pełne: kasza jaglana, kasza gryczana, kasza gryczana biała, kasza jęczmienna, ryż brązowy

 Pieczywo w naszym Przedszkolu dostarczane jest przez lokalną  piekarnię „Grzybki” znaną z wysokiej jakości wyrobów.

 

 

 

 

 

Dla naszych przedszkolaków wybraliśmy

BUŁKĘ ORKISZOWĄ

Mąka orkiszowa, woda, posypka otręby pszenne, drożdże, sól

 

 

 

 

 

 

BUŁKĘ OTRĘBOWĄ

Woda, mąka pszenna typ 500, mąka pszenna typ 1850, słonecznik, ziarno żyta, drożdże, sól

 

 

 

 

 

 

 

CHLEB DYNIOWY

Naturalny zakwas żytni, woda, dynia, mąka żytnia typ 720, słód żytni palony, płatki ziemniaczane, sól

 

 

 

 

 

 

 

CHLEB KURPIOWSKI

Naturalny zakwas żytni, mąka żytnia typ 720, woda, sól, płatki ziemniaczane, siemię lniane

 

 

 

 

 

 

CHLEB BIESIADNY

Mąka żytnia typ 720, woda, maślanka, zakwas żytni, drożdże, sól