Koktajl truskawkowy

Koktajl truskawkowy

  • 500 g truskawek
  • 1 l kefiru (jogurtu naturalnego lub maślanki)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (nie trzeba, jeśli truskawki są bardzo słodkie)
  • kilka truskawek do dekoracji
  1. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu.
  3. Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek.
  5. Na wierzchu każdego kładziemy truskawki.

 

Truskawka – posiada sporo witaminy C, więcej niż cytryna, czy grejpfrut. Już 10 dag owoców pokrywa dobowe zapotrzebowanie na witaminę C, która ułatwia organizmowi przyswajanie zawartego w nich żelaza. Truskawki chronią przed anemią i wzmacniają organizm. Dzięki witaminom z grupy B i magnezowi działają antydepresyjnie. Ponadto truskawki zawierają też sporo pektyn, usuwających nadmiar złego cholesterolu, oraz dużo przeciwutleniaczy, które mają zdolność neutralizowania substancji rakotwórczych.