Ciasteczka owsiano – czekoladowe

Składniki (na 24 ciastka):

  • 1 szklanka zmielonych płatków owsianych
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki kokosowej
  • 2 zmiksowane, małe banany (pół szklanki po zmiksowaniu)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki syropu klonowego (lub miodu)
  • 3 łyżki karobu lub kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • kawałki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Mąki, karob i sodę oczyszczoną mieszamy w misce. W blenderze miksujemy banany, dodajemy do nich olej i syrop klonowy, a następnie całą płynną masę do suchych składników w misce. Z powstałego ciasta formujemy kulki, które następnie spłaszczamy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, nie musimy jej natłuszczać. Na środku każdego ciastka wbijamy kawałek czekolady. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C ok. 25 minut. Jeśli wolicie, żeby ciastka były bardziej miękkie niż chrupiące możecie je wyjąć po kilkunastu minutach. Ja lubię chrupiące, więc piekę je przeważnie 25 – 30 minut.